Viihdetaiteilija Veikko Kines

 

 

 

Veikko Vilho Kines syntyi Sievissä helmikuun 14 päivänä vuonna 1918, mutta varttui Viitasaaren Kotvalassa. Nuorena miehenä Kines oli Helsingissä musiikkia opiskelemassa ja elätti perheensä rakentamalla 25 kitaraa sekä muita soittimia, mm. bassokitaroita ja selloja. Lisäksi hän rakensi viuluja sekä korjasi antiikkihuonekaluja, joten hänellä oli erittäin hyvät kädentaidot

 

16-vuotiaana Kines pääsi mukaan Saima Korhosen teatteriryhmään, joka kierteli ympäri Suomea. Samassa ryhmässä näytteli myös viitasaarelainen Eemil Esko. Teatteriryhmä esiintyi lähinnä työväentaloissa. Tämän jälkeen Kines näytteli useissa eri teattereissa; lisäksi hän on esiintynyt muutamissa elokuvissa.

 

Sota-aikana Kines toimi IT-patteristossa ja monien muiden viihdetaiteilijoiden tavoin viihdytysjoukoissa. Kines kierteli rintamalla Siiri Angerkosken ja harmonikkataiteilija Alvian (Alvi) Palhon kanssa. Kines levytti vain yhden laulun, Yrjö Saarnion polkkayhtyeen säestyksellä vuonna 1947 kappaleen Taas Hilima tulj ja mänj jonka sävelsi Yrjö Saarnio ja sanoitti Taavetti (Tatu) Pekkarinen.

 

Veikko Kines ei osannut nuotteja, mutta oli taitava soittaja korvakuuloltakin. Hän soitti myös useissa häissä. Helsinkiläissyntyisen Maryn kanssa Veikko meni naimisiin juhannuksena 1947. Kines muutti vuonna 1969 Ruotsiin, jossa hän jatkoi soittelemista ja näyttelemistä; hänellä ja Mary-vaimolla on kaksi tytärtä ja kaksi poikaa. Vaikka Kines muuttikin Ruotsiin, Suomi  säilyi rakkaana maana, ja hän vieraili usein kotiseudullaan Kotvalassa sukulaisten luona.

 

Veikko Kines kuoli 83-vuotiaana kotikaupungissaan Nyköpingissä vuonna 2001.

 

© Viihdemusiikin Ystävien Seura ry & E. Pekkarinen, toukokuu 2006

 

 

Viihdemusiikin Ystävien Seuran pääsivulle